Afişare cărţi


Titlu: FETE BATRANE
Autori: MIHAIL SERBAN
Editură: Minerva
Număr inventar: 5241
Loc apariţie: Bucuresti
An apariţie: 1976
An achiziţie: 1
Locaţie: Bibliotecă
Domeniu: Literatura
Despre: 

x

Citate carte:
"

Sfirsind prin a se contopi într-un chip foarte original,doua teme se împletesc în romanul lui Mihail Serban,aflat acum,într-o versiune revazuta,la a treia editie.

Provenienta celei dintîi este de ordin sentimental. Eroinele cartii sînt fete ramase nemaritate,„batrîne,chinuite si înspaimîntate de ideea ca vor fi eterne „domnisoare,încercînd prin toate mijloacele sa-si cucereasca un sot si sa devina,astfel,în sfîrsit,neveste. Scriitorul face monografia psihologica a unei situatii nefiresti sub raport biologic si afectiv,dar si urmareste,cu o justa intuitie,transformarea într-o puternica obsesie a normalei,în fond,dorinte de casatorie,personajele ajungînd chiar sa fie prezentate din perspectiva exclusiva a conditiei lor apasatoare („Madi,30 de ani,si nici o speranta).

A doua tema este sociala. „Fetele batrîne sînt functionare într-un minister si mentalitatea comunitara,de grup,sterge notele individuale. Aceasta reductie la o masa indistincta,produs al birocratismului de tip burghez,este înfatisat în roman cu o exactitate ce-i da adeseori un relief halucinant. O tînara fata ajunsa functionara devine „o nou-numita,fel de a i se anula personalitatea. Neutrul apelativ „domnisoara dobîndeste un înteles echivoc,însemnînd deopotriva „fata batrîna si „functionara,cu alte cuvinte indica o atrofiere a individualitatii. Drama sentimentala nu doar capata aspectul unei drame sociale ; dar si deriva din ea. Un singur gînd însufleteste personajele romanului,acela al casatoriei : este o lume aplatizata,incapabila de a trai divers si bogat,de a se bucura de complexitatea vietii. „Fetele batrîne
..."


Înapoi