Afişare cărţi


Titlu: CEI O SUTA (ANABASIS)
Autori: GHEORGHE SCHWARTZ
Editură: Facla
Număr inventar: 10356
Loc apariţie: Bucuresti
An apariţie: 1988
An achiziţie: 1988
Locaţie: Bibliotecă
Domeniu: Literatura
Despre: 

x

"

ARGUMENT

Sîntem adesea tentaţi să considerăm faptele din istoria omenirii drept întîmplări petrecute in vremuri mitice,mai ales evenimentele ce au avut loc cu sute şi mii de ani în urmă. Citim despre jyrotagonişti şi acţiunile lor şi totul ni se pure la fel de străin,ca şi ficţiunea cărţilor de aventuri. Şi chiar dacă sentimentele noastre sint cit se poate de curate faţă de înaintaşi,aceştia cu greu reuşesc să iasă din cadrul pietăţii legendelor şi al paginilor în care s-a scris despre,ei. Istoria omenirii rămîne un imens roman şi mobilul ei,în ultimă instanţă,nu este,de milenii,altul de cit aceeaşi speranţă în nemurire.

Nu numai antichitatea ni se pare un basm,dar şi vremuri mult mai apropiate. în conştiinţa noastră,trăsăturile umane ale personajelor le asociem de autorii care le-au imortalizat (fie ei istorici,scriitori,artişti plastici etc.),datele le suprapunem cifrelor rigide din manuale. Numele oamenilor de. excepţie se leagă în primul rind de eroul literar (meu nou de cel de film) şi abia apoi de cel ce a trăit în realitate,figuranţii se contopesc in masa mure a indivizilor fură nume.

Cel de-al doilea război mondial ni se pare apropiat,pentru că-l cunoaştem prea bine din descrierile părinţilor. Primul război mondial ni se înfăţişează de asemenea ca un eveniment real,deoarece ne-au povestit destule bunicii noştri despre el. Evenimentele anterioare acestora se întunecă brusc. Cine dintre noi ar mai putea sa spună cum zîmbea străbunicul,dala zilei sale de naştere sau culoarea ochilor lui,mai cu seamă dacă străbunicul acesta u-a făcut fapte cu totul ieşite din comun în viaţă ? Cunoştinţele noastre directe se. opresc,de regulă,după trei generaţii. Ele se sfîrşesc la fel de neaşteptat ca şi cum din clipa aceea ar fi vorba despre un strămoş din evul mediu sau din

..."


Înapoi