Green transition – back to the nature and to the thrift, o nouă mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ „Coping With Ecological Anxiety WithSoft Skills
În cadrul proiectului Erasmus+ „COPING WITH ECOLOGICAL ANXIETY WITH SOFT SKILLS”, ID:2022-2-EE01-KA210-SCH-000095389, în perioada 12-17 mai 2024, a avut loc cea de-a treia mobilitate, GREEN TRANSITION - BACK TO THE NATURE AND TO THE THRIFT, organizată de către KANEPI GÜMNAASIUM, ESTONIA. Echipa liceului nostru, formată din elevii Ana-Maria Untaru, Alexandru-Nicolas Vese, Andrei-Bogdan Crișan și doamnele profesoare Georgeta Iovănel și Oana-Suzana Marinescu, au avut ocazia să discute despre inițiativa verde în combaterea anxietății ecologice, să descopere specii endemice și să intre în contact cu varietatea botanică și să experimenteze viața în mlaștină. La finalul fiecărei zile, alături de partenerii din Estonia, Italia și Turcia au creat postere tematice și au luat parte la concursuri despre lumea verde.
La evenimente au participat și membri ai comunității din Kanepi, profesori de la Universitatea Delta, Facultatea de Matematică și Informatică din Tartu și antreprenori ai unor întreprinderi mici dar sustenabile din Tallinn.
Rezultatele activității participanților pe această temă au fost înregistrate pentru a fi utilizate în diseminarea proiecvtului #erasmusplus.
https://www.facebook.com/554507695/videos/pcb.10161053472277696/443600728276573?locale=ro_RO
GROWING UP WITH MIND GAMES - eTwinning Project
Proiectul își propune să folosească motivația de a juca jocuri ca instrument de atingere a obiectivelor educaționale pentru a sprijini zonele de dezvoltare cognitivă și afectivă a elevilor noștri, a le diversifica obiceiurile de învățare și a oferi un mediu de învățare bogat. Acesta are ca scop dezvoltarea abilităților de a oferi gândire creativă, de a produce și de a căuta soluții alternative.
Proiectul „Growing Up with Mind Games” se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani, din 6 țări: Turcia, Italia, Grecia, România, Slovenia și Tunisia.
În luna februarie a acestui an, copiii au învățat să se joace un joc antic african, MANGALA sau AWALE, care, pentru a ieși învingători, solicită elevilor abilități și cunoștințe matematice, de strategie și atenție distributivă. După ce au confecționat jocul din materiale refolosibile, au concurat între ei folosind jocul clasic și împreună cu colegii din celelalte țări prin intermediul jocului online, elevii claselor a treia din școala noastră sunt gata pentru jocul lunii martie: Q-BITZ.
PROIECTUL ERASMUS+ E-MOTION A AJUNS LA JUMĂTATEA DRUMULUI
În cadrul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, în primăvara anului 2022, a început implementarea proiectului Erasmus+, E-Motion, având ID: 2022-1-BG01-KA220-SCH-000086869, parteneriat de cooperare în domeniul Educației Şcolare.
Din cauza izbucnirii de Covid-19 care a provocat incertitudine, mulți tineri au experimentat sentimente de frică și nu au fost capabili să reacționeze în consecință. Unii dintre cei mai afectați sunt copiii de vârstă școlară mică și profesorii, care au petrecut mult timp izolare și la distanță de familie și prieteni și au fost nevoiți să se adapteze la învățarea online pentru un timp nedefinit.
De aceea, cei 8 parteneri (84 ELEMENTARY SCHOOL VASIL LAEVSKI și SDRUDZENIE ZNAM I MOGA, Bulgaria, GROWTH COOP S.COOP.AND și CARLOS V SOCIEDAD COOPERATIVA DE ENSEÑANZA, Spania, OS MIHE PINTARJA TOLEDA și ANDRAGOSKI ZAVOD LJUDSKA UNIVERZA VELENJE, SLOVENIA, CENTRUL PENTRU PROMOVAREA INVATARII PERMANENTE TIMIȘOARA și LICEUL TEORETIC „GRIGORE MOISIL” TIMIȘOARA, ROMÂNIA) au colaborat pe tot parcursul anului trecut la crearea a 60 de truse de activități creative pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10-12 ani, având ca scop dezvoltarea creativității ca abilitate fundamentală necesară în vederea dobândirii REZILIENTEI, pentru a reuși gestionarea FRICII, asumarea RISCURILOR și gestionarea STRESS-ului într-un mod inovativ.
În perioada 27 – 28 martie 2023, la Timișoara, în cadrul primei întâlniri de lucru, reprezentanții liceului nostru (profesorii Ciuleanu Cristina, Farkas Cristina, Jurca Teodora, Marinescu Oana), alături de cei ai instituțiilor partenere au avut ocazia de a se întâlni și discuta obiectivele proiectului, de a actualiza și definitiva primele activități necesare bunei desfășurări a proiectului: realizarea celor trei chestionare inițiale adresate elevilor, profesorilor și părinților, împărțirea sarcinilor și responsabilităților în vederea creării primelor tehnici din kitul de activități creative.
În perioada 16 – 18 octombrie 2023 a avut loc întâlnirea de parteneriat transnațional a proiectului E-MotiOn din Granada, Spania. În această perioadă cei prezenți au reflectat asupra muncii depuse până acum, dar și asupra strategiilor specifice de impulsionare a procesului de dezvoltare a activităților. Au fost prezentate rezultatele chestionarelor inițiale, remarcându-se dorința profesorilor pentru participarea la cursuri de dezvoltare profesională cu tematici legate de managementul riscului, a rezilienței și fricii de responsabilitate, dar și deschiderea părinților spre munca în echipă cu profesorii și specialiștii, în vederea unei dezvoltări armonioase a propriilor copii. Membrii echipei de proiect (doamnele Bociu Carmen Cerasela și Marinescu Oana) sunt foarte optimiști că în curând vor putea prezenta realizările din ultimele luni.
Noul an a început cu mobilitatea transnațională de tip Learning, Teaching, Training Activities desfășurată în perioada 15 – 19 ianuarie 2024 în localitatea Sofia, Bulgaria. Doamnele profesoare Farkaș Cristina, Marinescu Oana, Pantea Tamara și Popescu Nadia, reprezentantele Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, au avut ocazia să discute cazuri concrete de competențe emoționale, provocări în educație, precum probleme, soluții, bune practici, din cele patru școli implicate în proiect, să își exprime părerea în legătură cu cele 60 de activități creative care să aibă la bază managementul riscului, a rezilienței și fricii de responsabilitate la nivelul elevilor de vârstă școlară medie. Nu în ultimul rând, profesorii prezenți în capitala Bulgariei au avut ocazia timp de patru zile să redevină copii și să testeze aceste tehnici propuse de instituțiile ONG partenere.
Acum, până la următoarea întâlnire transnațională din Slovenia, în cadrul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara vor fi pilotate tehnicile creative care vor avea ca scop înțelegerea, la nivelul elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani, emoțiilor legate de reziliență, teamă, managementul riscului și al stresului.
E-MotiOn
În perioada 16 – 18 octombrie 2023 a avut loc întâlnirea de parteneriat transnațional a proiectului E-MotiOn din #Granada. În această perioadă am reflectat asupra muncii depuse până acum, dar și asupra strategiilor specifice de impulsionare a procesului de dezvoltare a activităților. Suntem foarte optimiști că în curând vă vom putea prezenta realizările noastre din ultimele luni.
Toți membrii consorțiului de proiect și-au definit progresul la nivel național pentru a clarifica sarcinile viitoare în efortul nostru de a contribui la o #educație mai #incluzivă și mai diversă în #Europa.
Centrul Pentru Promovarea Invatarii Permanente
Coping With Ecological Anxiety With Soft Skills
ART OF WASTE FOR MEDITATION