INCLUSIVE IMPRO THEATRE

postat de Farkas Cristina la 19 Jul 2022

Cadre didactice din cadrul Liceului Teoretic ”Grigore Moisil” Timișoara au participat, în zilele de 15-16 iunie 2022, în Dublin, Irlanda, unde s-a desfășurat a doua întâlnire de lucru din cadrul proiectului ERASMUS+ INCLUSIVE IMPRO THEATRE, proiect ERASMUS+, proiect 2020-1-RO01-KA227-SCH-095356.

            În cadrul acestei întâlniri s-a apreciat stadiul Produsului Intelectual 2, în vederea finalizării Ghidului de activități pentru profesori - IMPRO, activități realizate în cadrul workshop-urilor susținute cu elevii și profesorii implicați în proiect, precum și pregătirea Produsului Intelectual 3, a viitoarelor sesiuni de training pentru profesori și a evenimentelor de multiplicare.

            Agenda întâlnirii a prevăzut și discuții privind oportunități de diseminare, management, evaluarea calității produselor intelectuale deja realizate, activități viitoare în cadrul Produsului Intelectual 3 care are în vedere adaptarea poveștilor la realitățile cotidiene și, prin utilizarea tehnicilor de improvizație teatrală, propunerea unor modalități de rezolvare a dificultăților cu care elevii se confruntă în țara lor.

 Tot ce s-a realizat până la acest moment în cadrul proiectului, a avut în vedere îndeplinirea obiectivului primordial al proiectului INCLUSIVE IMPRO THEATRE, și anume combaterea abandonului școlar, incluziunea socială prin utilizarea tehnicilor de dramatizare ca instrument de încurajare și dezvoltare a gândirii critice, dezvoltarea imaginației și a creativității în special, depășirea obstacolelor și problemelor cotidiene.

            Profesorii implicați vor aplica la clasă metodele elaborate în cadrul acestui proiect pentru a dezvolta spiritul de echipă, asumarea unor roluri care sunt inspirate din situații dificile cu care se confruntă elevii expuși la excluziune socială, dar au ca punct de pornire valorile tradiționale pe care le regăsim în poveștile din patrimoniul național al fiecărui stat și din patrimoniul universal. Ne dorim ca prin metoda dramatizării să realizăm între elevi legături socio-afective, alianțe și relații de colaborare care vor dura peste timp.

 

DYSLEXIA ASSESSMENT PROTOCOL

postat de Precup Luminita la 22 Jun 2022

 

Sâmbătă, 18 iunie 2022, la Hotel Delpack din Timișoara a avut loc cel de-al doilea eveniment de prezentare și diseminare a proiectului Erasmus+ Dyslexia Assessment Protocol (DAP), la care au participat 45 de invitați, cadre didactice din învățământul preșcolar și primar, părinți, logopezi și consilieri școlari de la diferite școli și grădinițe din oraș.
La eveniment au participat vorbitori invitați care au avut prezentări despre dislexie (prof. Zlatinca Neamț - CJRAE, Timiș împreună cu prof. consilier școlar Ana Maria Mihăilă), despre importanța intervenției timpurii în depistarea dificultăților specifice de învățare (lect. univ. dr. Claudia Borca, director- Departamentul de Stiințe ale Educatiei, Facultatea de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest Timișoara) și despre importanța instrumentelor de depistare a dificultăților de învățare (prof. consilier școlar Melania Gabriela Dragomir, director – Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională).
Echipa de proiect a liceului a fost prezentă în întregime. Dna director, prof. Carmen Cerasela Bociu a subliniat importanța proiectelor Erasmus+ pentru elevi, profesori cât și pentru întreaga comunitate. Liceul nostru se mândrește cu titlul de " Școală Europeană 2022" primit în luna iunie a acestui an. Prof. Lavinia Crișan a prezentat aplicația DAP, prof. Tamara Pantea a vorbit despre culegerea de exerciții care o însoțește. Prof. Ecaterina Nechitescu a prezentat proiectul în întregimea lui precum și rezultatele testului pilot realizat cu peste 150 de copii preșcolari, din clasele I și a II-a din Timișoara și din județ.
Testul DAP-test va fi gratuit, disponibil pe site-ul liceului și va putea fi folosit atât de profesori, cât și de părinți.

dap.jpeg

 

FORUM THEATRE (Short – Term Exchanges of Groups of Pupils) parte a proiectului Erasmus+ BUDDIES AGAINST BULLIES

postat de Marinescu Oana-Suzana la 16 May 2022

IMG-20220511-WA0014.jpg    20220510_142524.jpg

În perioada 9 - 14 mai 2022, în localitatea Mersin din Turcia a avut loc o nouă mobilitate transnațională din cadrul Proiectului de parteneriat strategic Erasmius+ „BUDDIES AGAINST BULLIES”, ID: 2019-1LT01-KA229-060569_4. Patru elevi ai școlii noastre, BĂLĂȘESCU ANAMARIA, BERCEA ROBERT, BEJERIȚĂ ȘTEFANIA și CÎRJA IOANA, însoțiți de către doamnele profesoare MARINESCU OANA și TOMESCU CODRUȚA, au fost prezenți la activitățile desfășurate în această săptămână.

Scopul mobilității a fost acela de a transpune în piese de teatru (improvizații teatrale) scenariile create de elevi în cadrul mobilității virtuale din martie 2021. Toate scenariileau avut ca subiect lupta împotriva bullying. Pe parcursul mobilității elevii noștri nu au fost doar simpli actori, ci și critici ai actelor de violență prezente în școlile din Europa. 

Ei au lucrat în grupe formate din elevi provenind din cele 5 țări partenere (Turcia, Spania, România, Portugalia, Lituania), au repetat, pentru ca miercuri și vineri să performeze pe diferite „scene” naturale, din Muzeul în aer liber Cappadocia și pe vasul de croazieră cu care au călătorit pe Marea mediterană.

Pe lângă activitățile din cadrul școlii MEHMET SERTTAȘ ANADOLU LISESI, din Mersin, reprezentanții școlii noastre s-au întâlnit și cu reprezentanții Direcției de Educație ai regiunii Mersin.

IMG-20220509-WA0044.jpg   IMG-20220513-WA0018.jpg

De asemenea, elevi și profesori au vizitat vechiul oraș Mersin, cu Muzeul de Arheologie unde elevii au luat parte la o căutare de comori, au avut ocazia să pătrundă în adâncurile orașului subteran Kaimak, să se plimbe prin Parcul Național Cappadocia, prin Valea Minunilor, Valea Porumbeilor, ori să guste din gastronomia turcească.

În ultima zi, toți s-au bucurat de ieșirea pe Marea Mediterană, bucurându-se de ospitalitatea „Corabiei Piraților din Caraibe”, de mângâierea valurilor și splendoarea luciului apei.

20220513_173017.jpg   IMG-20220515-WA0007.jpg

O nouă activitate în cadrul proiectului STREAM thiS TEAM - ID: 2020-1-PT01-KA201-078623

postat de Nechitescu Ecaterina la 11 Apr 2022

În perioada 8 - 9 aprilie 2022, la RIGA, LETONIA, s-a desfășurat a doua întâlnire fizică (a șasea în total) din cadrul proiectului Erasmus+ "STREAM thiS TEAM". Liceul nostru a fost reprezentat de prof. Ecaterina Nechitescu, coordonator, și prof. Luminița Precup. Lucrările întâlnirii s-au desfășurat cu toate echipele (Portugalia, Bulgaria, România, Turcia, Letonia) prezente fizic, și cu câte un reprezentant al Turciei și al Letoniei on-line. Organizatorul întâlnirii a fost Academia Tehnologică din Rezekne. 

În prima zi s-au discutat probleme legate de activitățile desfășurate în instituțiile partenere după cele două LTTA din Turcia (noiembrie 2021) și Portugalia (ianuarie 2022), la care liceul nostru a participat cu câte o echipă formată din patru membri. De asemenea, s-a analizat modul în care proiectul a fost implementat în fiecare țară parteneră. S-au prezentat proiectele bazate pe disciplinele STEAM pentru care se face cercetare cu elevii selecționați din clasele a VII-a. Fiecare instituție a prezentat ce s-a realizat până acum, care este echipa care lucrează pentru acest proiect, precum și ce se intenționează a fi făcut pentru diseminarea proiectului și a activităților aferente.  

În ziua a doua, discuțiile s-au axat pe stabilirea detaliilor pentru următoarele etape prevăzute în proiect. Echipele STEAM vor termina cercetarea până în luna mai, urmând ca apoi să elaboreze un text științific care să prezinte rezultatele cercetării lor pentru proiectul pe care și l-au ales. Pe baza acelui text, echipele cuprinse în cluburile R (dedicate scrisului și cititului) vor lucra pentru a crea activități potrivite elevilor de clasa a IV-a și a V-a. La începutul anului școlar 2022 - 2023 fiecare proiect va fi prezentat în două lecții elevilor din clasele deja menționate, de către elevul din echipa STEAM care a lucrat la întocmirea proiectului. La clasă vor fi făcute activități pe baza cercetării făcute.

O altă problemă discutată în a doua zi a fost produsul intelectual de care este responsabil liceul nostru, și anume crearea unui webquest cu activități dedicate elevilor de clasa a doua și a treia cu dificultăți de citire și/ sau scriere. Acest webquest urmează să cuprindă exerciții propuse de echipele de proiect din fiecare țară parteneră, exerciții ce se adresează unei anumite arii în care elevii pot avea probleme. Produsul urmează a fi gata până în noiembrie 2022. De asemenea, s-au stabilit detalii pentru următoarele vizite de studiu (Bulgaria - octombrie 2022, Letonia - Martie - 2023), precum și pentru următoarele întâlniri (Timișoara - februarie 2023, Turcia - iunie 2023)

Întânirea s-a încheiat cu înmânarea certificatelor de participare tuturor persoanelor prezente. 

grup.jpg

„ART IT UP” LA AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE GUIA POMBAL, PORTUGALIA

postat de Marinescu Oana-Suzana la 1 Apr 2022

   b69d5d90f_thumb.jpg     b9b1649cf_thumb.jpe

În perioada 26 februarie - 04 martie 2022, Cătălina Gheorghiță, Iulia Lung, Diana Cheivan și Patricia Bojan, eleve ale Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, însoțite de doamnele profesoare Oana Marinescu și Nadia Popescu au participat la activitățile mobilității ART IT UP, organizate de către AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE GUIA POMBAL, PORTUGALIA. Această mobilitate este cea de-a doua întâlnire din cadrul Proiectului Erasmus+ „BUDDIES AGAINST BULLIES”, ID: 2019-1-LT01-KA229-060569_4.

Scopul acestei mobilități a fost acela de a crea prin artă materiale care să exprime emoțiile, stările, efectele pe care le are fenomenul tot mai întâlnit de bullying asupra celor implicați, victime sau agresori. Nu în ultimul rând s-a urmărit descoperirea efectului pe care l-ar putea avea arta asupra combaterii acestui fenomen la nivelul copiilor și tinerilor.

Pe parcursul celor 4 zile elevi și profesori din România, Lituania, Portugalia, Spania și Turcia au lucrat cot la cot pentru a realiza o frumoasă colecție de măști și picturi pe paleți, toate având ca tematică „Masca, un mod de a ascunde propriile trăiri”. Acestea au fost realizate în urma unui dialog cu psihologi și colegi care au trecut prin experiențe ce au avut la bază fenomenul numit bullying.

ae728bbef_opt.jpg

Pe parcursul mobilității, echipa României a avut plăcerea să prezinte semnificația zilei de 1Martie și să își învețe partenerii de proiect să realizeze mărțișoare, ca semne ale prieteniei și înțelegerii. De asemenea, la rândul lor, au realizat sub îndrumarea colegilor din Turcia să confecționeze brățări ale prieteniei și au participat la parada măștilor, ca activitate specifică școlilor din  Portugalia și Spania, în ultima zi a lunii februarie.

Elevele liceului au avut ocazia să își exprime solidaritatea față de poporul ucrainean, să viziteze atracțiile turistice ale orașelor Lisabona și Porto, dar și să interacționeze cu alți adolescenți ai Europei.

b78d2734f_opt.jpg

pagina 3