STREAM thiS TEAM - ERASMUS+
A treia întâlnire față în față a partenerilor din proiect a avut loc la Timișoara, în perioada 17 - 18 februarie 2023. Fiecare țară parteneră a fost reprezentată de doi membri din echipa de proiect, cu excepția României care a participat la discuții cu întreaga echipă implicată în activitățile proiectului. Discuțiile au avut loc la hotelul Del Pack Timișoara și s-au desfășurat pe parcursul a două zile.
Coordonatorul portughez a prezentat stadiul de desfășurare a activităților până în momentul de față, progresul înregistrat în prezentarea proiectelor realizate de elevi, precum și detalii administrative legate de partea de management a proiectului. Fiecare partener a avut ocazia să își prezinte propriile realizări, precum și să obțină clarificări cu privire la posibilele nelămuriri apărute pe parcurs. S-au stabilit de asemenea pașii ce urmează a fi parcurși până la încheierea proiectului în august 2023, chestiuni legate de următorul LTT ce urmează a se desfășura în Letonia la finalul lunii martie 2023, precum și detalii legate de întâlnirea finală care va avea loc în Turcia, în iunie 2023.
Întâlnirea a coincis cu deschiderea oficială a programului "Timișoara - capitală culturală europeană", ceea ce le-a permis oaspeților liceului să participe la o serie de evenimente care le-a oferit o mai bună cunoaștere a orașului.
LIFE TREE - proiect eTwinning
LIFE TREE - Proiect eTwinning
Între lunile februarie - mai 2023, elevii clasei a II-a A, sub îndrumarea doamnaei profesor Marinescu Oana Suzana, vor participa la activitățile proiectului eTwinning „Life Tree” zilele noastre, când folosirea tehnologiei și izolarea acasă este din ce în ce mai mare, timpul petrecut în natură scadepe zi ce trece. Dar legătura noastră cu natura nu se va termina niciodată. Înțelegerea ecosistemului și protejarea lui este acum mai importantă ca oricând. Scopul proiectului este de a sublinia importanța copacilor, pădurilor, una dintre cele mai importante părți ale naturii pentru toate ființele vii și de a atrage atenția asupra acestei probleme. Proiectul se adresează tuturor elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.
Rezultatele proiectului vor fi anunțate public, pe canale de socializare, pe pagina de twinspace a platformei European School Education și pe paginile oficiale ale școlilor partenere.
Școli participante la proiect:
Școala Primară Nr. 9 ”Yiannis Skarimbas” Chalkida, Grecia - fondator
Școala Primară ”Hamdullah Suphi Tanriover” Bakirkoy, Turcia - fondator
Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, Romania
Școala Primară Distou, Distos, Grecia
Școala Primară Nr. 26 Chalkida, Grecia
Școala Primară ”Nevin Mehmet Bilginer” Bagcilar, Turcia
Școala Primară ”Maltepe Ataturk” Maltepe, Turcia
Complexul Școlar și Preșcolar Kochcice, Polonia
INCLUSIVE IMPRO THEATRE
POVESTEA IMPRO
- INCLUSIVE IMPRO THEATRE - 2020-1-RO01-KA227-SCH-095356
PROIECT FINANȚAT DE COMISIA EUROPEANĂ PRIN PROGRAMUL ERASMUS +
Astăzi, 28 Februarie 2023, se încheie perioada de implementare a proiectului INCLUSIVE IMPRO THEATRE - 2020-1-RO01-KA227-SCH-095356, proiect de parteneriat strategic finanțat de către Comisia Europeană prin programul ERASMUS+. Proiectul se încheie după o perioadă de doi ani în care parteneriatul, prin produsele intelectuale create, a reușit să atragă atenția asupra potențialului pe care îl au valorile promovate prin povești universale, cunoscute și plăcute tuturor, promovate prin utilizarea tehnicilor de improvizație teatrală. Considerăm îndeplinit obiectivul primordial al proiectului, și anume incluziune socială prin utilizarea tehnicilor de dramatizare ca instrument de încurajare și dezvoltare a gândirii critice, imaginației, dezvoltarea creativității.
ECHIPA DE PROIECT:
- Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” Timișoara, România – coordonator proiect
- Centrul Pentru Promovarea Învățării Permanente - Timișoara, România
- I & F Education and Development Limited – Dublin, Irlanda
- De La Salle College Churchtown - Dublin, Irlanda
- Brainlog – Odense, Danemarca
- Centro Internazionale Per La Promozione Dell'educazione E Lo Sviluppo Associazione - Palermo, Italia
- Smart Umbrella Management Solutions E.E. - Thessaloniki, Grecia
- Directorate of Primary Education Of Western Thessaloniki - Thessaloniki, Grecia.
Poveștile, în orice context sau cultură, sunt fascinante pentru oricare dintre noi. Reiterarea valorilor profunde ale umanității pe care acestea le poartă, prin utilizarea tehnicilor de dramatizare în activitatea cu copiii, a reprezentat pentru profesorii implicați o modalitate de a reflecta la cuvintele marelui profesor Ioan Cerghit:
”Prezentarea faptelor într-un cadru dramatic adaugă predării o forţă de sugestie extrem de convingătoare; elevii trăiesc mai viu, cu mai multă intensitate, pătrund mai adânc şi reţin mai bine ceea ce profesorul intenţionează să-i înveţe. Stările conflictuale, situaţiile-problemă, aspiraţiile, teoriile etc., sunt tratate acum de către elevi ca şi cum ar fi ale lor proprii”.
În prima parte a proiectului IMPRO - ”Crearea hărții valorilor tradiționale ”- au fost selectate 12 valori universale: empatie, solidaritate, compasiune, prietenie, respect, egalitate, onestitate, incluziune, toleranță, cooperare, sensibilitate la incluziune, reziliență, precum și 12 povești prin care aceste valori sunt cel mai bine ilustrate: Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry, Hainele noi ale împăratului de Hans Christian Andersen, Cenușăreasa de Charles Perrault, Muzicanții din Bremen de Frații Grimm, Vrăjitorul din Oz de L. Frank Baum, Robin Hood de Walter Scott, Motanul încălțat de Charles Perrault, Călătoriile lui Guliver de Jonathan Swift, Matilda de Roald Dahl, Harry Potter de J.K Rolling, Minunea de Raquel Jamarillo Palacio, Gigantul egoist de Oscar Wilde. Am constatat, lucrând alături de elevii noștri - cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani - o mare deschidere, plăcere și interes deosebit pentru interpretarea poveștilor și povestirilor alese. Aplicând ulterior metodele transcrise în ghid, elevii s-au transpus în diferite personaje, exprimată fiind dorința multora de a continua activitatea prin realizarea unui cerc de artă dramatică, pentru a continua aplicarea activităților din Manualul pentru profesori.
În etapa a doua a proiectului, denumită ”Improvizație pentru creativitate”, am pornit atelierele de lucru în care realizat exerciții în vederea dezvoltării potențialului de creație - indispensabil în improvizația teatrală, prin diferite tehnici: exerciții de exprimare a sentimentelor prin artă grafică/ vizuală, activități de întrebuințare a limbajului corporal, apoi creație literară - toate regăsindu-se în Manualul de activități - 12 portofolii de lucru- realizat în Partea I a proiectului. Elevii au avut în vedere expresia unor valori, precum empatia, solidaritatea, compasiunea, prietenia, respectul, egalitatea, onestitatea, incluziunea, toleranța, cooperarea, atunci când au realizat exerciții de pregătire pentru improvizația teatrală. Activitățile realizate în școlile din statele partenere au dus la selectarea a 80 de metode/sfaturi pentru dezvoltarea creativității în scopul facilitării improvizației teatrale, care s-au constituit într-un Ghid al tehnicilor de improvizație, pus la dispoziția cadrelor didactice și a lucrătorilor cu tinerii.
Odată cu elaborarea Produsului intelectual 3 - ”Restructurarea poveștilor Impro”, s-a pregătit punerea în scenă a pieselor de teatru. Structura poveștii alese de fiecare partener s-a orientat înspre rezolvarea unor situații problematice care oglindesc la un moment dat frământările vieții curente ale elevilor. În diferite momente ale jocului, copiii participanţi și-au exteriorizat trăirile, au conștientizat cauzele ce le pot provoca stări tensionale, conflictuale, să se poată ”descărca de povara” pe care o poartă inconștient, s-au eliberat de complexele care poate îi domină, ceea ce va contribui la reducerea sau la vindecarea stărilor vizate[1].” Am redat, adaptat, un citat al marelui profesor Cerghit pentru că reprezintă - în descrierea metodei dramatizării - cu exactitate, ceea ce ne-am propus prin acest proiect, o colaborare a unor echipe de profesioniști din Europa, pentru a veni în sprijinul elevilor care se confruntă cu probleme de incluziune, abandon, singurătate, lipsa înțelegerii și altele.
Etapa de implementare a proiectului IMPRO s-a încheiat astăzi, dar efectele activităților realizate se resimt în mediul școlar și în activitatea cu elevii implicați. Drumul nostru nu se oprește aici, iar conexiunea cu arta teatrală - creată cu acest prilej - și-a pus, cu siguranță, amprenta, în toate activitățile noastre.
https://www.facebook.com/Inclusive.IMPRO.Theatre
https://www.instagram.com/impro.project/?hl=en
[1] I.Cerghit, Metode de învățământ - Metoda dramatizării.
HICLASS
În cadrul proiectului Erasmus+ HiClass - ID 2020-1-IT02-KA226-SCH-095699, în zilele de 15 și 16 februarie 2023, în orașul polonez Rzeszów, a avut loc un TPM (Transnational Project Meeting), o întâlnire organizatorică între profesorii din Italia, Macedonia de Nord, România, Portugalia și reprezentanții companiilor partenere: Damnar Computers din Rzeszów și MEUS din Valencia.
Echipa lucrează la crearea unui cadru pentru didactica hibridă, astfel încât aceasta din urmă să poată fi o resursă și în școli. Astfel, proiectul are în vedere introducerea unui Digital Duty Manager, o nouă figură profesională care va acționa ca mediator între nevoile organizaționale ale școlii și aspectele legate de implementarea proiectelor profesorilor și va încuraja utilizarea tehnologiilor inovatoare în propria practică didactică și în instituția lor.
În această fază finală, proiectul include organizarea unei serii de evenimente de diseminare în care scoala noastra va implica mai multe școli din localitate.
Within the Erasmus+ HiClass project - ID 2020-1-IT02-KA226-SCH-095699, the TPM (Transnational Project Meeting) was held on February 15 and 16, 2023 in the Polish city of Rzeszów, an organizational meeting between teachers from Italy, North Macedonia, Romania, Portugal and representatives of the partner companies, Damnar Computers from Rzeszów and MEUS from Valencia.
The team is working on the creation of a framework for hybrid teacing, so that it can also be a resource in schools. Specifically, the project envisions the introduction of the Digital Duty Manager, a new professional figure who will act as a mediator between the organizational needs of the school and the implementation of teachers' projects and encourage the use of innovative technologies in their own teaching practice and in their institution.
In this final phase, the project includes the organization of a number of dissemination events that will see our school involve other schools from the city.
INCLUSIVE IMPRO THEATRE
